четвртак, 16. април 2015.

УЗ ШТО МАЊЕ СТРЕСА ДО ЗАВРШНОГ ИСПИТА

Ваше дете ускоро полаже завршни испит. Пред Вама стоји озбиљан и одговоран задатак.


Као родитељ, Ви играте кључну улогу у помагању Вашем детету да изабере будућу школу и са што мање стреса успешно положи завршни испит. Многи родитељи, међутим, подижу тензију, јер јасније од деце сагледавају колико је избор одговарајуће средње школе важан за даље школовање, стварајући на тај начин напетост која се аутоматски преноси на децу. Заштитите и себе и своје дете од непотребних стресова, који могу донети само штету.

Да бисте свом детету могли да пружите најбољу подршку, савете и помоћ да што успешније и са мање стреса спреми завршни испит, положи са успехом и упише жељену школу, ево неколико одговора на Ваша питања.

1. Шта Ваше дете осећа кад почне испит?

Ваше дете осећа бројне психо-физичке промене приликом овако стресних ситуација – прекретница, као што је полагање завршног испита. Зато је веома важно да се адекватно поставите, реагујете на правом месту, у право време и на прави начин. А да бисте то постигли, неопходно је да знате већину појединости о томе како се Ваше дете осећа у тим тренуцима.

2. Како победити страх од испита?

Добра вест је да се страх може превазићи! Шта је, у ствари, страх од испита и како га савладати? Прво на чему требате порадити је самопоуздање . Морате веровати у Ваше дете како би и оно веровало у себе и своје способности

3. На који начин би требало да се понашате у ситуацијама као што је ова?

Ви сте најважнији фактор у одрастању и сазревању Вашег детета, због чега је јако важно да што је могуће више будете укључени у све оно што се њему дешава. 

4. Шта Вас лично може учинити незадовољним пре, у току и након завршног испита Вашег детета? Како то променити?

Завршни испит је и за Вас лично стрес, утолико више што представља велики стрес и за Ваше дете. Међутим, оно што је у оваквим ситуацијама најважније јесте превазилажење сопственог страха и потпуно посвећивање детету. Једино на тај начин можете бити од користи и њему и себи.

5. Како да адекватном исхраном помогнете свом детету при спремању завршног испита?

Један од кључних фактора који утичу на наш организам, расположење, меморију, концентрацију је исхрана, о којој треба водити рачуна све време, а посебно у стресним ситуацијама као што је завршни испит. За добру меморију и концентрацију веома је важна избалансирана исхрана: махунарке (грашак, пасуљ, соја), суво и свеже воће (банане, поморанџе, кајсије, брескве, јагоде, јабуке), интегралне житарице, поврће (спанаћ, зелена салата, блитва), риба, јаја...

6. Како да знате да ли сте одабрали праву школу?

Успешно положен завршни испит је тек један у низу решених проблема. Након тога, долази до нове неизвесности – да ли је школа коју ће Ваше дете похађати „права” школа за њега и да ли ће успети да задовољи критеријуме те школе.

7. Да ли успех на завршном испиту осликава успех који ће Ваше дете показивати током школовања у средњој школи?

Колико је важан резултат које је Ваше дете остварило на завршном испиту? Бринете да ли је резултат завршног испита мерило успеха који ће дете показивати касније, у средњој школи? Да ли је исправно тако размишљати?

8. На који начин, чиме најбоље мотивисати дете у учењу?

Мотив је главни покретач сваке акције. Ако Вашем детету недостаје мотивација, ако примећујете да није довољно активно у учењу, потрудите се да му, из његове перспективе, ставите до знања зашто је успешно превазилажење испита важно за њега и његову будућност. 

9. Како најбоље наградити дете за уложени труд и залагање током завршног испита?

Остварење циља драгоценије је ако га прати награда. Такође, уколико знамо која нас награда чека, трудићемо се још више. Примените ово правило на свој план и процес учења Вашег детета учините бржим и квалитетнијим.

10. Колико је важан утицај вршњака на Ваше дете и како избећи негативне утицаје?

Колико год давали све од себе да свом детету пружите најбољи узор, оно није окренуто само ка Вама. Вршњачке групе могу имати јак утицај и деловати позитивно, али и негативно на Ваше дете. Зато је важно направити баланс. Изузетно је важно да родитељи комуницирају са децом и да изградите код деце самопоуздање, самопоштовање, осећај вредности и спознаје да су вољени и потребни својој породици и блиским пријатељима