среда, 22. април 2015.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ - 22. АПРИЛ


Међународни дан планете Земље, 22. април, обележава се сваке године широм света различитим манифестацијама и акцијама. Оне имају за циљ да скрену пажњу јавности на значај очувања животне средине и да доведу до промене еколошке свести.


Дан планете Земље први пут је обележан 22. априла 1970. године у САД-у. .Овај датум је службено прихваћен као Дан планете Земље на Конференцији Уједињених нација о животној средини 1992. год. у Рио де Жанеиру. На тој Конференцији је присуствовао велики број представника влада, када је и усаглашен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја планете Земље.

Повећање броја становника на Земљи и индустријализација довеле су до загађења ваздуха, земље и воде. Све већи проблем су и нехигијенске дивље депоније

Последњих стотинак година планета Земља доживела је веће загађење него милионима година уназад. Неодговорно људско понашање довело је до климатских промена, до ефекта стаклене баште, до глобалног загревања, до нестајања многих биљних и животињских врста са лица Земље.

Еколошки проблеми на нашој планети данас су много већи него пре 41 годину када је почело обележавање овог дана.
Ако човек не посвети потребну пажњу очувању и заштити животне средине и одрживог развоја, ако и даље настави са неодговорним понашањем, доћи ће у ситуацији да се затрпа и угуши у сопственим отпадним материјама. С једна стране све веће количине отпада у животној средини, а с друге стране нерационално коришћење природних богатстава прете да људски род доживи самоуништење.
Зато је Дан планете Земље подстицај следећим људским активностима:
  • стварање услова за одрживи развој
  • очувању биолошких разноврсности
  • штедљиво коришћење природних ресурса
  • коришћење оних извора енергије које могу да се обнове
  • правилно одлагање смећа и коришћење секундарних сировина рециклажом
  • борба против свих фактора који штетно утичу на климатске промене и др. 

Није довољно активирати се само када је Дан планете Земље или Светски дан човекове околине ( 5. јуна). Планета Земља нама свакодневно пружа услове за живот, па је зато неопходно да се и ми свакодневно понашамо тако што ћемо рационално користити све то што нам Земља пружа. 

Сваки човек на планети, ма где се налазио, мора да поштује природне законе и да се понаша у складу с њима. Само на тај начин моћи ће да сачува оно што му је природа несебично дала.

Дан планете Земље је прилика да сваки грађанин размисли о свом понашању према Земљи, и да допринесе да Земља буде чистија и лепша. 
Само здрава и чиста животна средина може нам пружити квалитетнији живот. Заједничким снагама треба да се подигне свест о потреби заштите животне средине и одговорног понашања.