понедељак, 20. април 2015.

ЕМОТИВНИ МАНИПУЛАТОРИ - ПРЕПОЗНАЈ И БЕЖИ!

Манипулација је веома изражена у свакодневном животу. Сви ми, мање или више, манипулишемо или смо изманипулисани. Све што кажемо или учинимо, свесно или несвесно, на неки начин утиче на друге.


Међутим, до одређене границе ту не мора да буде ничег негативног. Проблем настаје тек када се жеље претворе у потребу да се контролише и управља другима, да се сви конци држе у рукама, да се импресионира неко на штету или рачун неког другог. При том се често не преза ни од чега, користе се разна манипулативна средства, не би ли се остварио циљ… игра се на карту поверења, похвала, комплимената, уцене, емоција, изазивања кривице… И најчешће је ову игру тешко прекинути.

Манипулација има за циљ да изазове неку емоционалну реакцију код особе и да она у складу са тим уради нешто што користи манипулатору.

Најчешће манипулатор жели да наведе саговорника да осећа кривицу, а то је веома моћно манипулативно средство зато што је природа тог осећања таква да мотивише особу на покаање због нечег што је урадила, а што манипулатор покушава да представи као погрешно.

Сви смо мање више подложни манипулацији, али постоје особе које су врло често „лак плен“ за манипулаторе.

Преносимо вам 8 начина помоћу којих можете препознати емотивног манипулатора и…па не баш борити се са њим, прије уклонити га из свог живота:

1. Немојте покушавати да будете искрени у комуникацији са манипулатором, нема сврхе

У комуникацији са манипулатором искреност не помаже. Уколико било шта изговорите то ће бити изокренуто иако су чињенице на вашој страни. На пример, ако сте бесни што вам је манипулативна особа заборавила рођендан, њена реакција на то ће изгледати овако: ,, Страшно ми је жао што мислиш да сам заборавио на твој рођендан, требало је да ти кажем са коликим стресом се суочавам у овом моменту-али нисам хтео да те замарам тиме. Мада, у праву си можда је требало да занемарим сав тај бол (овде се могу појавити и праве сузе) и да се фокусирам на твој рођендан. Извини.“ Иако слушајући изговор који вам особа даје осећате да јој није заиста жао, како је изговорила толико лепих речи не можете ништа да кажете против. Шта више можете се наћи у улози тешитеља. У оваквим ситуацијама, битно је да не попуштате уопште – не тешите, не прихватајте објашњења и извињења.
Прво правило у комуникацији са манипулатором -- верујте свом осећају: Ако осећате да је извињење лажно – оно заиста то и јесте. Пазите се уколико манипулатор осети да вас је завео својим маневром, постаћете његова стална жртва.

2. Манипулатор је савршена слика и прилика правог помагача – али не очекујте да ћете помоћ заиста добити

Ако их замолите да вам нешто учине они ће скоро увек пристати, ако се већ нису понудили и сами да вам помогну пре тога. Ако им се захвалите и прихватите помоћ, они ће направити мноштво невербалних знакова, где ћете ви просто осетити да без обзира шта су обећали то неће бити испуњено. Ако им кажете да не изгледа као да ће учинити то што обећавају они ће вас уверавати да нема говора да неће то учинити и да су ваше примедбе неразумне. Главно правило је да уколико манипулатор каже ДА натерајте га да ако не испуни обећање осети да знате да то није хтео ни да учини, и натерајте га следећи пут да призна да нешто неће учинити иако обећава да хоће. Када почне да глумата урадите нешто како би видио да не обраћате пажњу -- ставите слушалице и пустите музику, изађите из просторије…било шта, само не обраћајте пажњу на његова пренемагања.

3. Направиће вас “лудим” – рећи ће нешто, а касније вас уверавати да није рекао

Ако приметите да у односу са неким морате почети да водите белешке о томе шта сте говорили, и почнете да преиспитујете сопствени разум -- знајте да сте у клопци манипулације. Емоционални манипулатор је стручњак у извртању ствари, рационализовању, оправдањима, окретања ствари онако како њему одговара… Могу тако самоуверено да лажу да ће вас убедити да је нешто бело иако је црно, а ви ћете без обзира на објективну чињеницу доћи у ситуацију да преиспитујете сопствена чула. УПОЗОРЕЊЕ: Емоционални манипулатори су веома опасни! 

Већ ово је довољан аларм да вас упозори да што прије из живота удаљите овакву особу.

4. Кривица - емоционални манипулатор је изузетан у изазивању осјећања кривице. 

Може вас натерати да се осећате кривим зато што причате превише/не причате довољно, јер што сте превише емоционални/нисте емоционални, зато што сте брижни/нисте довољно брижни…

Скоро све може постати предмет манипулације. Емоционални манипулатори ретко говоре о својим потребама и жељама отворено - они узимају оно што им треба кроз своје маневре. Набацивање кривице је само један од начина да то постигну. 

Још један начин је улога жртве. Манипулатори се понашају као да су велике жртве и на тај начин ће вас натерати да многе послове урадите уместо њих, и када то учините обично ће вам рећи да није требало, да они не очекују да то радите за њих, итд. Најбоља реченица да не упаднете у клопку је: ,, Имам поверења у тебе да ћеш моћи сам то да урадиш.“ Сачекајте реакцију и избаците то из своје околине, не треба вам.

5. Емоционални манипулатор игра прљаво

Манипулатор не решава ствари директно. Обично вам ради иза леђа и инструше друге да вам кажу оно што сами не би рекли. Говориће вам оно што желите да чујете а затим радити ствари који ће обструирати, по систему ,,једно прича друго ради“. Ако га прозовете за такво понашање највероватније ћете чути да не може све да стане зато што је вама сада потребна пажња или мир иако вас је пре тога саслушао и емпатисао са вама.

6. Уколико имате главобољу, емоционални манипулатор ће показати да му је сто пута горе него вама! 

Без обзира на то колико вам је лоше, особа која је манипулативна ће показати да је њој сто пута горе него вама. Тешко ћете после неког веремена осетити емоционалну повезаност са манипулатором јер он конверзацију стално враћа на себе. Ако га прозовете за неко понашање он ће окренути ситуацију и направити да сте ви заправо кривац у свему томе. Иако знате да то није тачно морате уложити велики напоре да то и докажете. Не замарајте се, верујте себи, окрените се и изађите.

7. Емоционални манипулатори имају способност да изврше велики утицај на осећања људи који их окружују 

Када су бесни или тужни, они ће ангажовати све око себе како би им допринели да се боље осећају, а и како би упали у улоге спаситеља и решавали све што могу како би их орасположили. Ако останете у контакту са оваквим људима, заборавићете да имате сопствене бриге и мислићете да немате право да их имате и да су мале у односу на њихове.

8. Емоционални манипулатори немају никакав осећаја одговорности

Не преузимају никакву одговорност за себе и своје понашање, све је у томе да други треба да чине њима. Њихов препознатљив начин да вас купе је дељење интимних информација и поверавање. То ће учинити да помислите да је то сензитивна, емоционално отворена особа, и вероватно рањива. Међутим, емоционални манипулатори су емотивни и рањиви скоро никада, иако ће увек изгледати да су у проблему и кризи и од вас се очекује да се жртвујете за њих.

Бежите што пре!


Извор: 6yka