понедељак, 27. април 2015.

Зашто је важно лепо понашење


У свакодневној журби често прелазимо преко неких тако једноставних ствари попут лепог понашања. С друге стране, пристојност неког детета нас сваки пут изнова задиви.

Зашто је важно да деца усвоје нека правила лепог понашања?

Деца су мали представници породице

Признали ми то себи или не, дете својим понашањем углавном показује оно што види и учи у свом дому. Неко дете ћемо окарактерисати по његовом понашању, а затим стећи сличну слику и о његовој породици. 

Лепо понашање подстиче осећај брижности

Дете које се учи пристојности, одраста у брижну особу. Оно је научило обраћати пажњу на осећања других, и поштовање друге.

Лек против размажености

Врло је мала шанса да дете које примењује основе лепог понашања, постане размажено. Оно је научило да не размишља само о себи.

Захвалност

Одрасли су често у сукобу с младима који мисле да требају добити што год пожеле. Дете које се учи пристојности, уједно се учи захвалности и примећујеу шта се за њега чини. 

Први утисак

У животу први утисак је пресудан. Искрен осмех и поглед у очи праћен пристојношћу ће увек бити примећен и запамћен.

Пријатељства

Свако воли да има доброг пријатеља, некога на кога може рачунати, ко је искрен и зна се лепо понашати. Те особине изграђују карактер и особу чине омиљеном.  

Лепо понашање отвара многа врата

Дете које зна рећи "хвала", "молим", које поздравља, не виче, пристојно је за столом, не прекида друге... зна како да се понашати и у ситуацијама које су за њега нове. У будућности ће му бити отворена многа врата управо због културног понашања.  

Лепо понашање обогаћује комуникацију

Без обзира на који начин комуницирамо (дирекно, дописивањем...), пристојност се препознаје. Деца која су усвојила правила лепог понашања ће с временом и инстиктивно знати које речи или понашања нису примерена.  


Извор: Лукин портал