субота, 21. новембар 2015.

Деца имају бољу концентрацију ако крену у први разред са седам година

Велика већина родитеља који имају децу предшколског узраста уверени су како су, са 6 година, њихови малишани у потпуности спремни за школске клупе. Међутим, истраживања показују како малишани који су у школу кренули са 7 година имају бољу концентрацију на часовима и добијају веће оцене од оне деце која су у први разред кренула са 6 година.


Одлагање поласка у школу на годину дана драматично утиче на самоконтролу, показала су истраживања научника Универзитета Станфорд.


Посматрајући понашање данских основношколаца, утврдили су како каснији полазак у школу смањује хиперактивност и недостатак пажње код 11-годишњака за чак 73 посто.
Уједно, ова истраживања су још једном потврдила како игра код деце, у односу на улазак у свет формалног образовања, има позитиван утицај на ментално здравље најмлађих.

        


Професор Томас Ди је рекао да одлагање одласка у школу док дете не напуни 7 година дословце елиминише могућност развијања АДХД-а. У САД-у и Великој Британији деца могу кренути у школу већ са 5 година, док у Француској и већини осталих земаља ЕУ-а, деца у школу крећу већ са 6.
У Финској и Шведској у школу се креће са 7 година. У овом истраживању посматрани су мали Данци.


Утврђено је како деца која су касније кренула у школу имају већу самоконтролу. Истраживања су потврдила исправност размишљања оних родитеља који су одлучили да им дете касније крене у школу. Што се вртића тиче, када је у питању Данска, научници нису имали никаквих примедби. Један од бољих предшколских програма у свету, какав имају мали Данци, не утиче на године одласка у вртић већ имају позитиван утицај на развој детета.


Извор: Магазин родитељство