недеља, 3. мај 2015.

Десет разлога зашто деца треба да читају праве бајке

Бајке су незаобилазан део сваког детињства. Иако неки родитељи радије бирају модерне, мање окрутне бајке или екранизације бајки, важно је да деца читају праве бајке. Ни екранизације правих бајки не могу заменити оргиналне приче јер често не приказују целокупно богатство и сложеност оргинала.


Кључно раздобље за читање бајки је од четврте до седме године.  Тек након четврте године дете може увидети  искуства ван сопственог  искуства.

Зашто деца треба да  читају праве бајке?

1. Животне лекције

Многе моралне лекције правих бајки су различите од њихових екранизација. Поука Мале сирене није како се удати за принца, већ спознаја да наша дела имају последице. Јоханн Цхристопх Фриедрицх вон Сцхиллер је објаснио како дубље значење лежи у бајкама које нам причају у детињству него у било којој  истини која се учи у животу. Бајке ће нас јако добро подучити како разликовати добро од зла јер су њихове лекције јасне и деци.

2. Нада

Бајке буде наду у искупљење, победу добра над злом, наду да ће непријатељи бити поражени. Увек нагласите победу добра над злим и заједничку снагу детета и родитеља који могу преплашити и отерати све вештице и зла бића света. Дечја свест о стварним догађајима састоји се само мањим делом у искуству, а у великој мери од маште и зато деца воле срећне завршетке и наду бајки.

3. Критичко размишљање

Бајке уче децу да размишљају критички  тако што деци јасно показују последице одлука и дела појединих ликова.

4. Што је могуће?

Бајке нам проширују видике. Додају виле, чаробњаке и дивове у наш “обичан” свет и подстичу нас да размишљамо како би то било да су стварни и што би се догодило? Иако знамо да бајке нису истините, волимо веровати у њихову чаролију.

5. Културно уважавање

Најбољи начин да децу упознамо с одређеном културом је да им читамо њихове приче. Тако можемо читати нордијске митологије, афричке народне приче, Хиљаду и једна ноћ,… Бајке уче децу о културним различитостима, уче их и заједничке основе митологија те им пружају богатије књижевно искуство.

6. Кратке приче

Бајке не захтевају сате читања и погодне су и за мале “мрзитеље” читања прича. Зато, ако ваши малишани и не воле читати, покушајте с бајкама.

7. Застрашујуће у сигурном контексту

Бајке помажу деци да се науче носити са застрашујућим ситуацијама. Читатељи се поистовећују с ликовима и суочавају се са застрашујућим ситуацијама кроз њихово искуство. Бајке могу штетити деци једино ако их одрасли плаше ликовима  и догађајима из прича. Ако дете покаже да се боји бајке, немојте их читати неко време. Погрешно је и разбијати илузију бајки, говорећи да је то све измишљено и да постоји само у причи. Радије укажите на срећан  завршетак.

8. Тешке истине

Многе бајке садрже и истине које је тешко прихватити. Бајка понекад најбоље каже оно што се деци треба рећи и помаже нам да разговарамо с децом и о ружним стварима. Јер живот не чине само срећни тренуци. Нажалост,  и ружне ствари се догађају, те је децу потребно припремити и за тешка времена.

9. Улазница за свет маште

Бајке увлаче децу у свет фантазија и подстичу њихову машту. Као што је и Еинстен рекао:

“Желите ли да вам дете буде интелигентно читајте му бајке, а ако желите да буде јако интелигентно, читајте му још бајки.”

10. Забавне су

Деца слушају бајке које им читамо с зачуђујућом пажњом, зачуђеношћу и дивљењем. Можда ће дете тражити и да му се стално изнова чита иста прича, па то треба и чинити. Убрзо ће ту причу научити напамет и радо ће ју препричавати. Често ће се други дан играти бајке која им је читана претходо вече пре спавања.

Које бајке читати?

У одабиру бајке најважније је ослушкивати дете: велика пажња  при слушању бајке најбољи је показатељ да смо одабрали бајку примерену дететовим интересима и узрасту.

Одличан избор су бајке браће Гримм, у раном узрасту  би требало избегавати бајке Х. Ц. Андерсена јер су депресивне и немају срећан крај.


Које су ваше омиљене бајке?


Извор: Мoj pedijatar