петак, 8. април 2016.

Мала матура и списак средњих школа у Србији

Пробни завршни испит за ученике 8. разреда биће организован 15. и 16. априла.


Ученици ће у два дана радити три теста:

  • 15. априла 2016. године у 12:00 часова - тест из математике и тог дана анонимно попуњавају упитник за потребе редовних истраживања које Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања спроводи на узорцима у складу са законским надлежностима. Истраживање се односи на нивое остварености образовних стандарда, као и услова у којима се ученичка постигнућа остварују.
  • 16. априла 2016. године у 9:00 часова - тест из матерњег језика и комбиновани тест у 11:30, са паузом од пола сата између два двосатна термина.

Тестове не треба објављивати најмање недељу дана после тестирања, због ванредног термина за тестирање ученика који нису били у могућности да се тестирају у овом термину.

Школе које нису у могућности да пробни завршни испит реализују 15. и 16. априла 2016. године због раније, Годишњим планом рада, планираних активности, исти ће реализовати према својим  могућностима у недељи која следи, односно у периоду од 18. до 22. априла 2016. године.

Полагање мале матуре биће 15, 16. и 17. јуна. 

Овогодишња мала матура доноси неке новине. Додатни бодови које су ученици основних школа до сада добијали на основу резултата на такмичењима од ове године се укидају. Уводи се и праг знања за упис у четворогодишње школе, па ученик који не освоји укупно 50 бодова неће моћи да конкурише за упис у четворогодишњу школу.

Погледајте списак средњих школа у Србији по градовима. Кликом на линк отвориће вам се страница са основним информацијама о школи, смеровима, броју бодова за упис, броју слободних места по смеровима, потребним бодовима за упис из претходних година и друге корисне информације.


Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја/Едукација