петак, 1. април 2016.

Априлили

Априлилили! Данас је 1. април- Међународни дан шале. 

Rezultat slika za Априлили

Збијање првоаприлских шала има дугу традицију и сеже далеко у историју, али његово тачно порекло није познато.

Постоје разна тумачења и претпоставке када и како је почело првоаприлско збијање шала. Једна од њих је да првоаприлса шала вуче корене из 1564. године. Почетком априла се одржавао фестивал лудости зван "Quirinalia". Те године је француски краљ Карло IX увео нови календар (Грегоријански) по којем је почетак Нове године с 1. априла померен на 1. јануар. Они који нису следили ново правило, па су Нову годину славили по старом (Јулијанском календару), били су исмевани и називали су их "априлским лудама", што је с временом прерасло у традицију.

Традиционално, 1. априла, пљуште првоаприлске шале, али се у неким земљама (Великој Британији, Аустралији и Северној Африци) шале збијају само до поднева. Онај ко настави са шалама након поднева, назива се "априлска луда". У Канади, Француској, Ирској, Јапану, Русији, Северној Кореји, Норвешкој и Америци шале се збијају цео дан.

На Дан шале људи једни другима праве безопасне смицалице и објављују разне новости. 

Неке од најпознатијих су "реклама о хамбургерима за леворуке" из 1998. године или прилог ББЦ-а о "берби шпагета са дрвета" из 1957. године.

Психолози сматрају да је правилно усмерен хумор као драгуљ, јер се његовим коришћењем у стресној ситуацији човек ослобађа напетости и чува психичку енергију.

Карактеристично за људе је да кажу: "Удри бригу на весеље". Велика је способност знати да се смејемо и шалимо на рачун онога што нам се догађа. Здрав хумор и смех повећавају имунитет и толеранцију на бол.

Човек од "здравог" смеха не прави корист само за себе, већ и за особе које га окружују.

Зато, СМЕЈТЕ СЕ!  Драган Лукић саветује да највише пружите СМЕХА ДЕЦИ !