уторак, 1. март 2016.

Могуће укидање друге смене у школама

У школама широм Србије, у зависности од капацитета и могућности школе и објекта, настава се одржава у две смене – преподне и поподне.


Међутим, према речима председника Национално-просветног савета (НПС) Александра Липковског, једносменски рад у школама је за сада приоритет просвете у Србији.

Не постоји земља Европске уније у којој се ради у две смене. Једносменски рад омогућује да ђаци у школи обаве практично све школске и домаће задатке. Он омогућује родитељима да мирно, после повратка кући са посла, могу да се посвете другим, ваншколским активностима са својом децом”, рекао је Липковски.

Председник НПС-а је мишљења да ће се на овај начин решити и други проблеми са којима се суочавају школарци, а то су преоптерећеност градивом, тешке торбе, непотребно плаћање додатне наставе и слично.

Иако је ово мишљење Александар Липовски изнео као председник Национално-просветног савета, одлука о томе да ли ће и даље постојати две смене у школама или ће се прећи искључиво на једну смену – зависи од одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Извор: Едукација