уторак, 23. јун 2015.

Пример попуњене листе жеља за упис у средње школе

Након полагања мале матуре и објављених коначних резултата следећи корак за мале матуранте јесте попуњавање листе жеља. 

Постоје правила која је потребно испоштовати како би листа жеља била исправно попуњена. 


Пример листе жеља за упис у средњу школу


На листи жеља налазе се поља у која се уписује:

  • шифра образовног профила
  • назив школе
  • назив образовног профила

Шифра образовног профила

Шифра образовног профила налази се у Конкурсу за упис у средње школе. Шифра мора бити уписана онако како је написана у Конкурсу – латиницом, а ОБАВЕЗНО проверити тачност уписане шифре, јер је она најзначајнији податак на листи жеља. У Конкурсу се налази испред назива образовног профила и састоји се од 11 знакова, односно слова и бројева.


Назив школе

Назив школе се уписује у наредно празно поље поред шифре жељеног образовног профила. Назив школе се уписује како би се лакше проверила шифра образовног профила при састављању листе ученика када се врши распоређивање по школама. У Конкурсу се назив школе налази изнад исписаних смерова. Школе су у Конкурсу распоређене по општинама у којима се налазе.


Назив образовног профила

Назив образовног профила представља додатну информацију како би се установило да је образовни профил, који је наведен шифром, жељени смер те средње школе. На листи жеља мора се исписати целокупан назив образовног профила, онако како је исписан у Конкурсу. Назив образовног профила се налази у Конкурсу одмах поред шифре образовног профила.

Све три ставке које се морају уписати, морају се поклапати, а шифра, назив школе и назив образовног профила налазе се у Конкурсу за упис у средње школе.


На листу жеља може се набројати највише 20 образовних профила, а потребно је попунити најмање 10 како би листа била исправно попуњена.

Поред информација везаних за жељене средње школе и образовне профиле, листа жеља се састоји и од уписивања података о ученику и додатних информација важних за упис у средњу школу.

Сваки ученик пре полагања тестова у оквиру завршног испита добио је јединствену шифру. Та шифра се уписује и на листу жеља, у врху. Испод тога, потребно је уписати назив основне школе коју завршава ученик, а поред и место у ком се основна школа налази.

Након исписивања ових информација, потребно је написати име и презиме ученика који саставља листу жеља, као и име једног од родитеља. За сваку ову информацију одређен је посебно поље.

Додатне информације важне за упис у средње школе, које ученик мора да упише на листу жеља су:

Да ли му је потребан ученички дом? – одговара се обележавањем поља ДА или НЕ.
Да ли има могућност приступа интернету? – одговара се обележавањем поља ДА или НЕ.
Пол ученика који саставља листу жеља – одговара се обележавањем поља М или Ж.

Напомена:

Попуњену листу жеља мора потписати један од родитеља, зато је потребно да ученици дођу са једним од родитеља у школу на дан када се попуњава листа жеља.


Извор: Средње школе едукација