петак, 23. март 2018.

Повежи се са планетом – угаси светло на сат времена 24.марта

У  оквиру највеће глобалне акције "Сат за нашу планет", у суботу, 24. марта, угасити светла на сат времена, у периоду 20:30 до 21:30 hСрбија ће бити једна од готово 200 земаља које учествују у овој акцији.


Ове године акција WWF (Светске организације за природу) одржава се у Србији по десети, јубиларни пут, под слоганом "Повежи се са планетом". Акција је усмерена и на биодиверзитет, односно биолошку разноврсност, како би се упозорило на њено убрзано смањење широм света.

Протекле деценије, WWF је путем ове акције значајно допринео видљивости теме климатских промена и њихових последица, наводи се у саопштењу WWF.

Биодиверзитет је најједноставније речено разноликост живог света на планети и има директан утицај на живот свих нас, јер представља темељ здравља планете. Због неодрживог коришћења природних ресурса, бележи се његово смањење што доводи до нестанка врста и природних станишта.

Акцију "Сат за нашу планету" до сада је на глобалном нивоу подржало више од 7000 градова из 178 земаља. Међу њима су и 91 град и општина у Србији.

Акција је настала 2007. године у Сиднеју, када је 2,2 милиона људи и више од 2000 компанија угасило светла на сат времена како би дали свој глас против климатских промена. Само годину дана касније акција је постала глобални покрет са више од 50 милиона људи из 35 земаља који су се придружили акцији.