четвртак, 9. фебруар 2017.

Водич за интерресорне комисије

Водич за интерресорне комисије је намењен професионалцима из система образовања, здравствене и социјалне заштите који су стални или повремени чланови интерресорних комисија (ИРК) и координаторима ИРК. Водич је намењен и јединицама локалне самоуправе које су надлежне не само за успостављање и обезбеђивање несметаног рада ИРК, већ и за реализацију дела подршки које ИРК препоручују деци/ученицима да би могли да редовно похађају школу. Свака интерресорна комисија је добила овај водич, који суштински представља сет препорука за унапређење рада ИРК у оквиру постојећих нормативних решења и који можете погледати ОВДЕ .



Пројекат Унапређење професионалне подршке у заједници – важан корак у инклузији деце је реализовао ЦСП у сарадњи са УНИЦЕФ-ом у Србији, Групом за социјалну инклузију Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), уз финансијску подршку Аустријске и Швајцарске развојне агенције.

Циљ пројекта је утицај на социјалну и образовну инклузију деце из маргинализованих група, кроз оснаживање капацитета интерресорних комисија у локалним заједницама за пружање додатне подршке деци за укључивање у рани развој и образовање. Додатна подршка обухвата здравствене, социјалне и образовне услуге које се пружају детету и омогућавају му пуну друштвену укљученост и напредовање. Додатна подршка се односи на права и услуге које детету обезбеђују превазилажење физичких и социјалних препрека ка несметаном обављању свакодневних животних активности од значаја за укључивање у образовни процес, живот у заједници и успешно напредовање. Интерресорне комисије (ИРК) на општинском/градском нивоу су главни механизми за обезбеђивање додатних подршки детету и за праћења њихове реализације. Различите анализе у овој области су указале на потребу оснаживања капацитета чланова интерресорних комисија како би се осигурао квалитет њиховог рада и адекватност мера подршке. Потребно је оснажити и капацитете општинских власти да планирају мере додатне подршке и за њих одвоје одговарајућа средства.


ЦСП је у оквиру ове иницијативе спровео анализу рада 10 интерресорних комисија (ИРК), идентификовао потребе за додатном обуком и спровео најважније обуке за 10 изабраних ИРК. На основу налаза анализе и рада са 10 ИРК, израђена је и спроведена основна обука за свих 156 ИРК у Србији. Обука је спроведена кроз 3 регионална тренинга. Иницијатива је обухватила и давање грантова у 10 локалних самоуправа за финансирање додатне подршке коју су ИРК препоручили за децу. ЦСП је ову иницијативу спровео у следећим јединицама локалне самоуправе: Бела Паланка, Бојник, Владичин Хан, Ковин, Крагујевац, Лесковац, Панчево, Пирот, Пожаревац и Смедерево. Реализација пројекта је започета 15. јула 2014. и трајала до 14. јула 2016. године. 


Извор: Центар за социјалну политику