петак, 6. јануар 2017.

Обичаји за Бадње вече и Божић

Божић је наш најрадоснији празник. Празнује се као успомена на дан рођења Исуса Христа. У нашем народу овај празник се везује за најлепше верске обичаје и обреде који су се одржали и данас.

Srodna slika


Бадњи дан - 6. јануар


Дан уочи Божића се зове Бадњи дан. Назив је добио по бадњаку који се тог јутра сече, а увече уноси у кућу. У градским срединама се бадњак купује на пијацама или улици. Бадњак се сече и засеца секиром укосо, и то са источне стране. По народном веровању, бадњак се мора посећи са три снажна ударца. Што секира од три пута не пресече, довршава се ломљењем или увртањем (сукањем). 

Rezultat slika za бадњак


Бадње вече


Пред вече домаћин уноси бадњак и сламу у кућу. Куца на врата, а када укућани питају: "Ко је?" одговара: "Бадњак вам долази у кућу". Потом му домаћица отвара и обраћајући се бадњаку говори: "Добро вече бадњаче!". Домаћин ступајући десном ногом преко прага уноси бадњак и сламу у кућу, и поздравља укућане речима: "Срећно вам Бадње вече!.", на шта га укућани отпоздрављају са: "Бог ти добро дао и среће имао!.", док га домаћица дочекује сипајући по њему жито из сита.

Носећи бадњак домаћин обилази кућу квоцајући као квочка, а домаћица и сва деца иду за њим пијучући као пилићи. Домаћин обилази све углове дома бацајући по један орах у сваки угао, што се сматра жртвом прецима. Остали ораси и лешници се остављају и у слами испод стола и најчешће се једу са медом. Ораси који су у угловима нико не узима.
Слама симболизује сламу у пећини на којој се Христос родио. Бадњак се ставља на огњиште, али пошто огњишта више нема, ставља се поред шпорета или пећи. 


Чесница


Чесница је посебна врста хлеба за коју се сматра да је добила име по томе што се меси за чест (част) Исуса Христа, или што се ломи на чести - онолико делова колико у дому има укућана. 

У њу се обавезно ставља новчић, а у неким крајевима и парче бадњака (ради здравља и плодности говеда), зрно кукуруза (ради свиња), зрно пасуља (ради оваца), зрно зоби (ради коња), зрно пшенице (ради живине)…Чесница се ломи на комаде и намењује дому, домаћину, домаћици, деци и путнику намернику. Онај ко добије новчић у свом комаду - треба да га чува, јер је то знак његове среће. 


Божић - 7. јануар


Обичај је да рано ујутру, прво положајник долази у домаћинову кућу и поздравља га са "Христос се роди!". На то домаћин одговара: "Ваистину се роди!". Положајник одлази код шпорета, отвара врата на шпорету или пећи, раније на огњишту, џара ватру и говори здравицу: „Колико варница, толико срећица. Колико варница толико парица (новца). Колико варница толико у тору оваца. Колико варница толико прасади и јагањаца. Колико варница, толико гусака и пилади, а највише здравља и весеља. Амин. Боже дај.“ Затим положајник посипа кућу житом и парама са жељом да у њој целе године буде здравља, среће и берићета. Положајник остаје као гост у кући домаћина. Домаћица му спрема колаче, а домаћин дарује новцем, или каквим пригодним поклоном.