понедељак, 23. јануар 2017.

Проба мале матуре 2017

Ученици осмог разреда пробу мале матуре ће имати 7. и 8. априла 2017. године, која ће бити организована у основним школама које похађају. Завршни испит ученици осмог разреда полагаће 14, 15. и 16. јуна.



Пробно полагање мале матуре је симулација завршног испита.  Сврха пробног испита је да ученици виде како процедура технички изгледа, али и да се реално сагледа знање ученика и утврди на којим областима треба више радити до краја школске године

Будући матуранти ће решавати тестове из српског/матерњег језика, математике и комбиновани тест који садржи питања из пет области (биологија, географија, историја, физика и хемија). 

Главна новина ове године биће то што ће се при рангирању за упис у средње школе опет у обзир узимати и успех с такмичења, што је било укинуто прошле године.

Ове школске године бодовање остаје исто као и претходних година. Ученици ће моћи да освоје максималних 30 бодова (највише по 10 бодова из српског/матерњег језика, математике и комбинованог теста), а на основу општег успеха 70, уколико имају све петице у VI, VII и VIII разреду.

Све три збирке за припрему мале матуре заједно коштају 670 динара. Појединачно, цена збирке за српски или матерњи језик је 300 динара, збирка за математику 190 динара, а комбинована збирка 180 динара.

У свакој збирци се налази по 450 задатака који ће помоћи ђацима да се што боље припреме за малу матуру јер ће питања на тестовима бити конструисана на исти начин као и у збиркама за припрему.


Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја/ Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања