среда, 17. фебруар 2016.

Метода учења која води до успеха

Сва деца имају начин на коју уче, али он понекад може бити дуготрајан или неуспешан.


Начини предавања и учења доста су сe изменили. Раније су наставници ђацима градиво преносили тако што би им диктирали, што није случај са модерним учењем. Циљ модерног начина учења је учење на часу. Једна одскора доста примењена метода код учења је метода синтезе. Ево како овај начин учења функционише:

Прва фаза: Оно што би прво требало урадити са градивом јесте прочитати га. Тим постпуком ћете створити јасну слику у глави о чему тај текст говори да би касније могао да одрадиш један од следећих корака.


Друга фаза: Наког успешно одрађене прве фазе, из текста би требало извући све информације. Личности и године ако учите историју, називе једињења ако учите хемију, физичке и друштвене одлике неке државе ако учите географију…

Трећа фаза: У овој фази би требало да одвојиш битне од небитних информација које си раније издвојио из текста. Такође, овај фаза ће ти бити важна за четврту, предпоследњу фазу.

Четврта фаза: Користећи битне информације из претходног поступка, напиши краћи састав. Битно је да тај састав буде написан твојим речима јер ћеш га тако најлакше и најбрже савладати.

Пета фаза: Сада када си све то лепо одрадио, преостаје ти само да научиш твоју верзију лекције, а успех ће ти бити загарантован!



Немојте “бубати” напамет лекције, јер тако научено градиво нема никакву сврху и  брзо ћете га заборавити!

Извор: Детињарије