четвртак, 2. јул 2015.

Анимирани филм о Новаку који ће вас подсетити како настају истински шампиони (видео)

Колико пута смо са Новакових усана чули “ајмо”, “идемо” или једноставно неки други урлик који је противнику терао страх у кости, а нашем тенисеру давао снагу да издржи у тешким тренуцима и дође до циља. За најбољег на свету циљ је само један – стално побеђивати и учинити поносним себе, али и читаву нацију која је већ читаву деценију уз Новака. Ипак, најбољи тенисер планете није само инспирација људима из Србије, са Балкана, већ и из читавог света. Новак Ђоковић одавно је прерастао оквир националног, регионалног, па и јунака Старог континента. Новак је светски познато лице и спортски бренд који стоји раме уз раме са највећим легендама тениса и спорта уопште. Стога не треба да чуди што је Новак инспирација за бројне цртеже, рекламне кампање, хуманитарни рад, али и младе уметнике, којима је постао истинско надахнуће.

novak animirani film 1

У овом анимиранм филму ауторке Зузане Шишак приказан је животни пут Новака Ђоковића, од маленог дечака, који своје детињство проводи на Копаонику и који гледајући како легендарни Пит Сампрас подиже победнични пехар на Вимблдону у себи открива жељу и решеност да исто уради једног дана. На симпатичан начин приказан је мали Ноле који ударајући тениску лопту у чувени зид на овој планини прави прве тениске кораке, док му истовремено вимблдонски пехар постаје лајт мотив у сновима.


Као и остала деца, тако је и Ноле 1999. годину, а тиме и део детињства, уместо на игралишту и тениском терену, провео у склоништу, суочавајући се са страхотама рата и свим оним лошим што он доноси. У тим (најтежим) тренуцима Новак проналази свој стари цртеж тог чувеног вимблдонског пехара, који у њему потврђује жељу да пехар поносно држи у рукама. Тренирање у празном базену, безброј ударених лопти, порази на старту професионалне каријере терају Новака да још више тренира, ради и да се труди и да кроз менталну и физичку снагу дође до највећих тениских висина.

novak animirani film 3

Коначно је дошла и та фуриозна 2011. година када Новак у финалу побеђује Рафу Надала и подиже пехар који је до тада имао само у дечачким сновима. Комад папира који је чврсто држао у рукама током тешких дана сада се претворио у стварност, у стварност у коме некада мали Ноле постаје идол неким новим клинцима, који настављају Новаков сан.


Извор: Тенис Уживо, Н. Маринковић