четвртак, 2. јул 2015.

Распоред ученика по средњим школама 2015. године

Након предаје листе жеља, према календару уписа, следи распоред ученика по средњим школама који ће бити објављен 5. јула. Листа жеља састојала се од највише 20 образовних профила за које је ученик био заинтересован.


Главни критеријум за распоред ученика по средњим школама су бодови које је ученик остварио на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда и након полагања мале матуре.

Редослед кандидата за упис у средњу школу

Распоред ученика по средњим школама објавиће Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а начин на који се долази до тих информација састоји се из неколико корака:
  1. Прво што треба да урадите је да приступите сајту министарства, тј. делу за унос јединствене шифре ученика. Страници приступите ОВДЕ.
  2. Унесите своју шифру. Уколико сте правилно унели шифру, отвориће вам се страница на којој се  налазе подаци о бодовима оствареним у току школовања, бодови остварени кроз награде на такмичењима и бодови освојени на завршном испиту.
  3. У доњем делу табеле налази се део за исказане жеље ученика у првом и евентуално другом кругу. Поред сваког круга налази се линк “види” где можете погледати вашу листу, коју сте предали 26. или 27. јуна.
  4. Са десне стране налази се информација о статусу ученика. Уколико ученик није распоређен или још увек није објављен редослед кандидата за упис у средњу школу, писаће “Нераспоређен”.
  5. Након објаве распореда ученика, у том одељку би требало да пише име школе и образовног профила за који је ученик имао довољно бодова, а налази се на највишем месту на листи жеља коју је предао.
Након распореда ученика по средњим школама, следи први уписни рок који ће се одржати 6. и 7. јула. Сви ученици који остану нераспоређени добиће шансу за упис у другом уписном року – 9. јула, када ће се попуњавати преостала слободна места у свим средњим школама.



Извор: Средње школе едукација