среда, 1. јул 2015.

Најдужи дан у години

Уторак, 30. јун, jе биo најдужи дан у години због додавања преступне секунде која је последњи пут додата 2012. године.


Ове године ће јун трајати секунду дуже тако што ће преступна секунда бити додата у поноћ између 30. јуна и 1. јула. Преступна секунда, за разлику од преступне године, може да буде и позитивна и негативна, али до сада још никада није одузета, а додата је 25 пута.
Продужавање дана за једну секунду омогућава усклађивање стандарног времена на земљи са атомским часовницима, а први пут је уведено 1972. године. Када не би било преступне секунде, стандарно и атомско време би се све више разликовали једно од другог због успоравања Земљине ротације.
Усклађивање часовника и прецизно мерење дужине дана, као и увођење преступне секунде, посебно је важно за компјутерске, телекомуникацијске и навигационе системе који захтевају прецизност. Последњи пут када је дан био дужи за једну секунду, у јуну 2012. године, неки од система нису били добро припремљени што је довело до проблема у раду сервера, компјутерских програма па чак и до одлагања више од 400 авионских летова у Аустралији. Надамо се да ће овогодишње продужење дана проћи без нежељених последица, јер свака секунда је важна.

Извор: Елементаријум