уторак, 24. март 2015.

КХАН АКАДЕМИЈА – РЕВОЛУЦИЈА У ОБРАЗОВАЊУ

Кхан Академија има једноставну мисију: пружање бесплатног образовања на глобалном нивоу, за било кога, било где на свету.

Оно што је почело као вид помоћи приликом учења математике, за неколико година је прерасло у један од најинтерактивнијих образовних система на свету. Сајт Кхан Академије данас је преведен на више од 20 различитих језика и нуди лекције у различитим областима науке – од физике, биологије, преко ИТ технологија, све до економије.

Али, шта је то што чини Кхан Академију другачијим образовним системом од других?

Кхан Академија има једноставну мисију: пружање бесплатног образовања на глобалном нивоу, за било кога, било где на свету.

Када то чујете, можда ћете да помислите да ту сигурно постоји нека зачкољица. Људима не пада толико у очи то што Академија пружа образовање на глобалном нивоу. Не ради се ни о томе што се помиње да је она отворена за било кога, било где на свету. “Проблем”, ако тако могу да се изразим, је у оном делу који се односи на то да је образовање БЕСПЛАТНО. Просто, нисмо навикли на тако нешто, па нам се одмах учини “сумњивим”. Ипак, Кхан Академија је све, само не сумњива. Све је крајње транспарентно, јасно, па и не чуди што је подржавају многи широм света, укључујући Фондацију Бил и Мелинда Гатес, као и руководиоци компаније Гугл (Google). Признаћете, реч је о људима који не би тек тако уложили свој новац и репутацију.

knowledge-diagram


Тек, ова идеја бесплатног, глобалног школства је привукла пажњу званичних институција широм света, од Лондона до Вашингтона. А, као и много других револуционарних, наизглед необичних идеја, и ова је започела случајно.


Утицај технологија на наш живот


Сви смо до сада имали прилике да приметимо колико технологија утиче на наш живот, али и на наше окружење. Ни образовање није остало имуно на те промене, па је и оно почело да се значајно мења под утицајем технологије, поготово у последњој деценији.

Често сам слушао од својих родитеља како је у неким прошлим временима био проблем доћи до књига или до квалитетних информација о одређеном предмету, било у школи, или на факултету. Данас, захваљујући интернету, знање никад није било приступачније.

Постоји много различитих интернет сервиса чија је основна сврха да образовање буде доступно свима и да олакшају процес учења. У последњих десетак година, вероватно најпопуларнији такав сервис, који је постао препознатљив широм света, је свакако Кхан Академија.

tablet-old-books-learning-concept



Како је све почело


Први пут сам чуо за Кхан Академију када је њен оснивач Салман Кхан, 2011. године, одржао говор на ТЕД-у.

Прича о томе како је основана Кхан академија почиње крајем 2004. и почетком 2005. године. Салман Кхан је у то време радио као финансијски аналитичар. Претходно је стекао диплому на МИТ-у и успео да магистрира на Харварду. Једна од његових рођака, Надиа, је имала проблема са математиком и он јој је помагао тако што ју је подучавао на даљину, уз помоћ рачунара. Када је остатак фамилије сазнао да Сал жели бесплатно да подучава друге, све више и више рођака га је контактирало и питало за помоћ. Молбе су се низале док их на крају није било исувише. Онда му је пријатељ сугерисао да би могао да сними предавање и постави га на YouTube
Тиме би омогућио свим члановима своје породице да виде предавање кад год они то желе. Можете и сами да замислите колико су само прегледа добили ти видео клипови?

Сал Кхан је убрзо увидео да овакав начин подучавања може да представља револуцију у образовању, па је у септембру 2006. године основао Кхан Академију – непрофитну организацију чија је главна сврха постојања да понуди бесплатно, али квалитетно образовање. 

distance-learning-chart


Оно што је почело као вид помоћи приликом учења математике неколико година касније се раширило на различите области науке, попут физике, биологије, ИТ технологија, економије, итд. Сајт Кхан Академије данас је преведен на више од 20 различитих језика.


Како можете да користите Кхан академију


Систем учења Кхан академије заснива се на три основна принципа:

Формативни систем тестирања

  • прати наставни процес и мери напредак ученика у савлађивању градива, у учењу… Циљ оваквог начина предавања је да правовремено коригује и унапреди процес учења код сваког ученика.

learing-in-front-of-a-computer


Лични приступ учењу (tutoring)

  • У овом смислу, лични приступ се односи на инструктора (у online, или offline свету), који даје приватне часове ученику поред редовног образовања које ученик има у школи. Ова помоћна техника се показала као веома добра, јер резултира побољшањем резултата ученика у школи. Наравно, уколико се претера, исто тако може да доведе и до смањења пажње и залагања ученика на редовној настави јер је ученик преморен.

shutterstock_119507902



Интерактивни приступ у циљу подстицања креативности и примењеног учења

  • Интерактивни приступ учењу је приступ који је крајем 90-их година 20. века почео да се примењује у САД, а који се односи на примену модерних технологија, уместо класичних помагала у учењу. На тај начин, ученик стиче баш она знања која ће моћи да искористи у реалном животу, као на пример: знање програмског кодирања и израде сајтова, знања из области економије и финансија, уметности и слично.
shutterstock_89245327


Данас је и тако све компјутеризовано. Зашто не би било и учење? Слажете ли се?


По чему је Кхан академија другачија од осталих онлајн (online) предавања?


Коришћење интернета како би се свима на свету омогућио једнак приступ образовању и није нека револуционарна идеја. Успех iTunes апликације, које је дизајнирао и осмислио Apple, као и све већа популарност огромног броја отворених онлине курсева (Мооцс), показује да је апетит за учењем свакако присутан.

По чему се онда Кхан Академија, ипак, разликује?

Мада Кхан Академија има туторијале у области уметности, ИТ технологија и науке, њена основна специјалност је, ипак, математика на нивоу средње школе. Спаја видео инструкције са онлајн вежбама, које иду од основа сабирања и множења, све до алгебре и више математике.

Ови курсеви не издају сертификате, лиценце, или било шта слично. Они, пре свега, дозвољавају да се онлајн вежбе и предавања гледају у темпу који одговара предавачу, тј ученику. Притом, коришћењем софистицираног софтвера родитељ добија тачан графикон који показује прогрес и истиче слабости ученика. Тиме Кхан Академија даје велики значај родитељу, и омогућава му да помогне детету са домаћим задацима. иако можда ни сам не зна финесе алгебре.

I-love-learning


Зар није то нешто што нам је свима потребно?

Идеја Кхан Академије је невероватно добра, посебно зато што промовише идеју дедукције, као и “учење ради знања”, а не “учења ради оцене”.

Услуге Кхан Академије су подељене на 3 дела и могу је користити:

  • ученици
  • родитељи који желе да помогну деци,
  • предавачи, са идејама како да на најбољи начин приближе неку тему свом ученику.



Без обзира на све оно што Кхан Академија нуди, њен циљ НИЈЕ да потпуно замени професоре или формално образовање, већ да учини да образовање буде доступно СВИМА.

knowledge-marked


Мој савет родитељима, посебно млађе деце, ученицима и студентима, је да искористе све могућности које пружа Кхан Академија. Она, можда, није савршена, замерају јој много тога, као на пример давање лаких и баналних примера у математици, и штошта друго, али је свакако одличан додатак класичном образовању који ће вам сигурно донети користи у будућности.

Будућност ће показати да ће примери попут Кхан Академије свакако имати велики утицај на класично образовање, а на сваком од нас је да те ресурсе, који су већ сада доступни, почнемо да користимо на прави начин.

Послужићу се реченицом којом је Бил Гатес једном приликом описао ову интерактивну учионицу:

"Начин на који Салман Кхан објашњава лекције својим ученицима је невероватан! Мислим да је он један од најбољих учитеља које сам упознао."

Видео о Кхан Академији мозете погледати овде па закључите и сами да ли је то нешто што би Вас занимало.


Аутор: Милан Срдић