субота, 5. децембар 2015.

Колико је ваше дете концентрисано


Овде се налази кратак тест, путем ког можете проверити концентрацију свог детета или својих студената, а развио га је немачки институт "Иоунгворлд". Тест мери способност фокусирања детета у одређеном тренутку. Уколико резултати првог тестирања нису најповољнији препоручљиво је поновити тест након извесног времена. Вероватно ће дете други пут бити нешто успешније, јер познаје задатке, али неке тенедеције и слабости ипак треба проверити. Веома је важно придражавати се временских ограничења, као обезбедити повољне услове и атмосферу за рад (тишина, опуштеност, дете не сме да буде гладно, ненаспавано или нерасположено). Између појединих задатака препоручује се правити кратке паузе, како не би дошло до напрегнутости и замора.

Тест се састоји из 4 задатка чија је израда временски ограничена. Први, други и четврти задатак могу да раде деца свих старосних група, док трећи раде деца од трећег разреда и старији (дакле, није предвиђен за млађи узраст).

Испод сваког теста, у доњем десном углу, имате опцију за штампање. Након што одштампате задатке, припремите штоперицу и оловку.

Решења и бодовне вредности пронаћи ћете на линку на крају стране са задацима. Резултати представљају само полазну тачку у раду на подстицању и развоју концентрације детета, пружајући увид у евентуалне слабости на које би требало обратити пажњу.

Концентрација није карактеристика интелигенције. Концентрација се мења током узраста и може се вежбати и научити, независно од тога колико је дете интелигентно. Али, уколико не уме добро да се концентрише, испољавање интелигенције је отежано или онемогућено. Зато овај тест може бити користан, дајући увид и смернице. Након израде теста и израчунавања резултата, проверите да ли постоје неке доследности у грешкама. Да ли греши у словима? Или можда у бројевима? То је нешто на шта би требало обратити пажњу у раду с дететом.


  ЗАПОЧНИ ТЕСТ!


Задаци:

ЛИЦА (за све узрасте)
Слова и бројеви (за све узрасте)
Адресе (само за децу трећег разреда и старије)
Два пута исто (за све узрасте)


Извор: Надарена деца