субота, 14. март 2015.

ТРОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА СА АУТИЗМОМ ОДУШЕВИЛА УМЕТНИЧКИ СВЕТ СВОЈИМ СЛИКАМА

Ирис Грејс Халмшоу има само три године, пати од аутизма и воли да слика. Она то чини како би побољшала фокус и концентрацију, а резултати су апстрактни и импресионистички. Њене слике подсећају на радове чувеног Монеа.




У уметничким круговима већ се прича о њеном раду. Приватни колекционар је купио две њене слике по цени од 1.500 фунти, а планирана је и соло изложба њених радова у Лондону.


Ирис не може да говори, друга деца јој сметају и чине је нервозном, а мисли о будућности је испуњавају страхом и паником. Али уметност је смирује и сада је саставни део њене терапије.

"Када су лекари открили да Ирис пати од аутизма, кључно је било да пронађамо нешто што би она волела да ради. Одвела сам је у играоницу, али то је било превише стресно. Имала је слом и невероватан испад беса, гризла је усну док није прокрварила. Зато сам одлучила да направим играоницу код куће. Узели смо доста играчака, али она је једног дана почела да црта и то ју је орасположило" - каже њена мајка Арабела Картер Џонсон.


Ирис је почела све више да слика, а када су њени родитељи видели да поседује невероватан таленат, одлучили су да њену уметност поделе са светом.

Како је наведено на њеном блогу, мала уметница тренутно тражи спонзора за своју прву самосталну изложбу у Лондону.








Извор: 24sata.rs